Co vás čeká: Komplexní vyšetření

Komplexní vyšetření je určeno pro rodiny, které se s dětmi potýkají s obtížemi v oblasti stravování. Cílem této služby je poskytnout ucelený pohled na aktuální situaci a nabídnout konkrétní kroky vedoucí ke zlepšení stávajícího stavu. V rámci vyšetření se zaměřujeme na jednotlivé aspekty stravování, které dohromady vytvářejí obraz toho, co se děje u vašich rodinných stolů. Přestože by bylo jednoduché celou situaci svést na použití tabletu u stolu nebo opoždění motorických dovedností dítěte, v drtivé většině případů stojí za vším jeden problém, který následně ovlivňuje i další oblasti stravování. V rámci vyšetření tedy sledujeme zdravotní aspekty dítěte, schopnost dítěte manipulovat s jídlem a zpracovat ho, chování dítěte i rodičů při jídle, nutriční status a další relevantní faktory.

Autor

Mgr. Jitka Ludvíčková

Publikováno

Co je Komplexní vyšetření

Komplexní vyšetření je několika kroková služba, která poskytuje zhodnocení aktuálního stavu příjmu potravy dítěte a nastavení strategie ke zlepšení současné situace. Součástí služby je 90 minutová konzultace s rodiči a dalšími pečujícími osobami. Konzultaci provádí hlavní terapeut. Přítomnost dítěte na této konzultaci je nežádoucí a to i v případě dětí školního věku.

Komplexní vyšetření je vhodné pro dítě, které:

  • má potíže s manipulací sousta v ústech, se žvýkáním či s polykáním,
  • odmítá jíst určité druhy nebo textury potravin a odmítá přechod na další “stupeň” jídelního žebříčku (například z kašovité stravy na pevnou),
  • odmítá potraviny určité chuti, barvy, teploty a omezeně zkouší nové potraviny a jídla,
  • konzumuje malé nebo naopak velké množství stravy, což se odráží na jeho prospívání
  • při jídle kašle nebo se dusí,
  • má potíže s přechodem ze sondy na příjem potravy ústy,
  • během jídla se chová nevhodně (křičí, brečí, utíká od stolu, odhazuje jídlo, usíná).

Postup vyšetření je následující:

1. Rezervace termínu vyšetření prostřednictvím našeho rezervačního systému. Rezervaci je nutné ihned uhradit, případně se domluvit na alternativním způsobu úhrady (vystavení faktury nebo uplatnění benefitního programu) s naší recepční.

2. Po rezervaci obdržíte e-mailem dotazníky a instrukce pro nahrání domácího videa dítěte během jídla. Video je klíčové ke zhotovení vyšetření. Dítě není přítomno na schůzce právě proto, že všechny pro nás relevantní informace potřebujeme získat z běžného domácího prostředí a ne z prostředí ordinace, kde jsou vždy jiné podmínky a různé rušivé faktory. Dotazníky jsou podrobné a nemusíte se bát, že nám informace budete muset při schůzce znovu přeříkat. Informace jsou pro nás klíčové k nastavení kvalitního terapeutického plánu ještě před společnou schůzkou.

4. Náš tým terapeutů vyhodnotí všechny zaslané informace a vytvoří terapeutický plán s konkrétní strategií právě pro vaše dítě.

5. Následuje schůzka, která se může konat online nebo osobně v naší ordinaci.

6. Po zhotovení a zapracování všech informací obdržíte zápis z vyšetření, který obsahuje strategický plán pro zlepšení stravovacích dovedností a návyků vašeho dítěte.

7. Na základě indikace se dále můžeme vídat v rámci konzultací, nějaké z variant terapií nebo vyšetřením naše spolupráce skončí.

Online nebo v ordinaci

Váš čas je cenný a proto vám chceme naše služby co nejvíce zpřístupnit. Vyšetření tak může proběhnout online prostřednictvím platformy Google Meet. To znamená, že nemusíte plánovat cestu ani zajišťovat hlídání pro dítě. Ke konzultaci se můžete připojit z pohodlí domova. Stačí otevřít odkaz, který vám přijde v potvrzovacím e-mailu při objednání služby.

Pokud si však přejete potkat se osobně, vyšetření může proběhnout přímo v ordinaci Školy papání. Průběh obou forem vyšetření je však totožný. V průběhu vyšetření se žádným způsobem nepracuje přímo s dítětem a jeho přítomnost na schůzce naopak není žádoucí.

Cesta ke spokojenému a najezenému dítěti

Cílem Komplexního vyšetření je identifikovat všechny klíčové faktory, které negativně ovlivňují příjem potravy dítěte. Pokud se úspěšně podaří tyto faktory vyhledat, intervence je pak o to snazší. Většinou se totiž jedná o drobné úpravy, které ale společně začnou zlepšovat rodinnou pohodu při chvílích strávených u stolu, což kaskádovitě ovlivní i další oblasti rodinného života.

Škola papání je tu pro vás. Našim cílem je vás podpořit na každém kroku na cestě ke zlepšení stravovacích návyků a dovedností vašeho dítěte. Termín vyšetření si můžete objednat v rezervačním systému. Pokud stále váháte, jakou službu zvolit, kontaktujte naši recepci.

 

Související články

IMG_1140

Co vás čeká: Nutriční konzultace se zhodnocením jídelníčku

Nutriční konzultace jsou určeny pro rodiče, kteří chtějí mít přehled o aktuálním příjmu energie a živin v jídelníčku dítěte. Součástí nutriční konzultace je zhodnocení jídelníčku dítěte a online schůzka s nutriční terapeutkou ze Školy papání. Cílem konzultace je úprava jídelníčku dítěte s ohledem na jeho věk, zdravotní stav, schopnosti přijímat stravu, rodinné zvyklosti či chuťové preference.

img-terapie

Co vás čeká: Terapie

Terapie ve Škole papání je zaměřena na vytvoření bezpečného a pozitivního prostředí, ve kterém může vaše dítě prozkoumávat jídla a potraviny a vytvářet si tak zdravý vztah ke stravování. Hlavním cílem je získání pozitivní zkušenosti s jídlem a postupné budování pozitivního vztahu k jídlu i dalších dovedností spojených s jeho konzumací. Zásadní je, že na počátku jakékoliv terapie od dětí neočekáváme, že budou jídlo jíst nebo ochutnávat. Naše metoda je založena na hravém přístupu a pokud se vaše dítě zeptá, co bude na terapii dělat, můžete mu s klidem říci, že si budeme hrát. Tempo a aktivity jsou přizpůsobeny tak, aby se dítě cítilo bezpečně, bez ohledu na aktuální obtíže s jídlem.

Jitká Ludvíčková přednáší online seminář o výživě dětí

Co vás čeká: Konzultace

Zvládnout u dětí obtíže s jídlem, omezený jídelníček nebo společensky nevhodné návyky u jídla je cesta, kterou rodiče a pečovatelé nemusí procházet sami. Ve Škole papání víme, že každé dítě je jedinečné a stejně tak jsou jedinečné i jeho problémy s jídlem. Proto nabízíme konzultace, jejichž cílem je poskytnout vám vedení a podporu, kterou na této, někdy dost složité, cestě můžete potřebovat.