Co vás čeká: Konzultace

Zvládnout u dětí obtíže s jídlem, omezený jídelníček nebo společensky nevhodné návyky u jídla je cesta, kterou rodiče a pečovatelé nemusí procházet sami. Ve Škole papání víme, že každé dítě je jedinečné a stejně tak jsou jedinečné i jeho problémy s jídlem. Proto nabízíme konzultace, jejichž cílem je poskytnout vám vedení a podporu, kterou na této, někdy dost složité, cestě můžete potřebovat.

Jitká Ludvíčková přednáší online seminář o výživě dětí

Autor

Mgr. Jitka Ludvíčková

Publikováno

Co je to online konzultace?

Konzultace je online schůzka, která trvá 50 minut. Je na ní přítomen terapeut a rodič (nebo více pečujících osob) dítěte. Přítomnost samotného dítěte je ve většině případů nežádoucí.

Během konzultace se budeme doptávat na otázky týkající se historie jídla u dítěte, ale hlavně na aktuální situaci. Následně si řekneme základní strategie, které můžete začít aplikovat ihned po ukončení konzultace!

Nejčastější obtíže, které na konzultacích řešíme:

  • Jak rozšířit repertoár jídel dítěte.
  • Jak naučit dítě jíst více potravin konkrétní skupiny, například maso nebo zeleninu.
  • Jak dítě naučit jíst zcela konkrétní potravinu.
  • Jak naučit dítě jíst konkrétně připravená jídla, například polévky.
  • Jak odbourat tablet u stolu.
  • Jak nastavit jezení ve školce nebo škole.
  • Zdali je třeba absolvovat Komplexní vyšetření.
  • A mnoho dalších.

Otázky týkající se prospívání nebo zajištění konkrétních živin je pak vhodné konzultovat přímo s nutriční terapeutkou.

 

Pohodlí online konzultací

Váš čas je cenný a proto vám chceme naše služby co nejvíce zpřístupnit.Všechna naše sezení probíhají online prostřednictvím platformy Google Meet. To znamená, že nemusíte plánovat cestu ani zajišťovat hlídání pro dítě. Ke konzultaci se můžete připojit z pohodlí domova. Stačí otevřít odkaz, který vám přijde v potvrzovacím e-mailu při objednání služby. Po předchozí domluvě je možné mít konzultaci osobně v ordinaci. V případě, že se rozhodnete pro osobní konzultaci, je potřeba se telefonicky obrátit na recepci a domluvit se na termínu konzultace.

 

Konzultace je pro vás

Naše konzultace jsou určeny rodičům a pečovatelům. Dítě by u konzultace nemělo být přítomné, protožeudeme probírat témata, která by pro něj nemusela být příjemné slyšet. A to i v případě, kdy máte pocit, že před dítětem můžete mluvit otevřeně a ono vám nerozumí. Během konzultací povedeme otevřený dialog. I z vaší strany je nutná naprostá otevřenost a důvěra, kterou by přítomnost dítěte mohla negativně ovlivňovat.

 

Cílem konzultace je vytvořit takovou strategii, která bude funkční právě pro vás a vaši rodinu. Naším startovním místem je aktuální situace doma, bez ohledu na to, jaká je. Změny je nutné zavádět postupně pro zajištění jejich udržitelnosti.

 

Konzultace nenahrazuje Komplexní vyšetření

Během konzultace nastavujeme strategii bez bližšího prozkoumání zdrojů obtíží dítěte, bez videí a bez nutričního hodnocení. Někdy se problém může tvářit jasně, ale po provedení podrobné analýzy všech údajů se může ukázat, že problém je někde úplně jinde, než se původně zdálo. Někdy tedy výstupem z konzultace může být právě doporučení k absolvování Komplexního vyšetření.

 

Škola papání je tu pro vás. Naším cílem je Vás podpořit na každém kroku na cestě k upevnění zdravějších stravovacích návyků vašeho dítěte. Konzultace jsou navrženy tak, aby poskytly rychlé poznatky a realizovatelné strategie, které pomohou dítěti co nejlépe prospívat.

 

Termín konzultace si můžete objednat v rezervačním systému. Pokud stále váháte, jakou službu zvolit, kontaktujte naši recepci.

 

Související články

IMG_1140

Co vás čeká: Nutriční konzultace se zhodnocením jídelníčku

Nutriční konzultace jsou určeny pro rodiče, kteří chtějí mít přehled o aktuálním příjmu energie a živin v jídelníčku dítěte. Součástí nutriční konzultace je zhodnocení jídelníčku dítěte a online schůzka s nutriční terapeutkou ze Školy papání. Cílem konzultace je úprava jídelníčku dítěte s ohledem na jeho věk, zdravotní stav, schopnosti přijímat stravu, rodinné zvyklosti či chuťové preference.

img-terapie

Co vás čeká: Terapie

Terapie ve Škole papání je zaměřena na vytvoření bezpečného a pozitivního prostředí, ve kterém může vaše dítě prozkoumávat jídla a potraviny a vytvářet si tak zdravý vztah ke stravování. Hlavním cílem je získání pozitivní zkušenosti s jídlem a postupné budování pozitivního vztahu k jídlu i dalších dovedností spojených s jeho konzumací. Zásadní je, že na počátku jakékoliv terapie od dětí neočekáváme, že budou jídlo jíst nebo ochutnávat. Naše metoda je založena na hravém přístupu a pokud se vaše dítě zeptá, co bude na terapii dělat, můžete mu s klidem říci, že si budeme hrát. Tempo a aktivity jsou přizpůsobeny tak, aby se dítě cítilo bezpečně, bez ohledu na aktuální obtíže s jídlem.

IMG_6771

Co vás čeká: Komplexní vyšetření

Komplexní vyšetření je určeno pro rodiny, které se s dětmi potýkají s obtížemi v oblasti stravování. Cílem této služby je poskytnout ucelený pohled na aktuální situaci a nabídnout konkrétní kroky vedoucí ke zlepšení stávajícího stavu. V rámci vyšetření se zaměřujeme na jednotlivé aspekty stravování, které dohromady vytvářejí obraz toho, co se děje u vašich rodinných stolů. Přestože by bylo jednoduché celou situaci svést na použití tabletu u stolu nebo opoždění motorických dovedností dítěte, v drtivé většině případů stojí za vším jeden problém, který následně ovlivňuje i další oblasti stravování. V rámci vyšetření tedy sledujeme zdravotní aspekty dítěte, schopnost dítěte manipulovat s jídlem a zpracovat ho, chování dítěte i rodičů při jídle, nutriční status a další relevantní faktory.