Francouzský toast

Recepty
Skvělá snídaně i rychlá svačina pro celou rodinu.
Doba přípravy:
5 minut
Doba vaření
10 minut
Doba celkem:
15 minut
Porce:
5 toastů
Bez cukru
Vegetariánské
Do 1 roku
Od 1 roku
Snídaně
Svačina

Vyzkoušejte náš recept na francouzský toast, ideální volbu pro malé gurmány! Tento toast je oblíbený mezi kojenci i batolaty, nejen pro svou lahodnou chuť, ale také proto, že se snadno drží a jí. Pro rodiče představuje skvělou možnost, jak kreativně doplnit potřebné živiny. Recept je flexibilní, takže ho můžete snadno přizpůsobit podle preferencí vašeho dítěte a podávat tak, aby byl pro něj atraktivní a chutný.

Jaké suroviny budete potřebovat

  • 150 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička vanilkové esence (volitelné)
  • ¼ čajové lžičky skořice (volitelné)
  • špetka soli
  • 5 tlustých krajíců chleba, ideálně toastového
  • 1 čajová lžička řepkového oleje (nebo jiný tuk na pomazání pánve)
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 4 vejce
  • 2 čajové lžičky vanilkové esence (volitelné)
  • ½ čajové lžičky skořice (volitelné)
  • špetka soli
  • 10 tlustých krajíců chleba, ideálně toastového
  • 2 čajové lžičky řepkového oleje (nebo jiný tuk na pomazání pánve)
  • 450 ml plnotučného mléka
  • 6 vajec
  • 3 čajové lžičky vanilkové esence (volitelné)
  • ¾ čajové lžičky skořice (volitelné)
  • špetka soli
  • 15 tlustých krajíců chleba, ideálně toastového
  • 3 čajové lžičky řepkového oleje (nebo jiný tuk na pomazání pánve)

Postup

  1. Vezměte si mělkou mísu, do které se vám později podaří namočit krajíce chleba.
  2. Smíchejte metličkou v míse mléko, vejce, vanilku, skořici a sůl.
  3. Potřete pánev řepkovým olejem a nahřejte ji na střední teplotu.
  4. Do umíchané mléčné směsi ponořte plátek chleba a nechte ho z obou stran pořádně nacucat tekutinou.
  5. Nacucaný plátek chleba vložte na pánev a nechte opéct z obou stran po dobu zhruba 4 minut, dokud není lehce hnědý.
  6. Servírujte ještě teplé toasty s oblohou dle vlastní volby.

Poznámky

  • Zvolte nejlépe bílý toastový chléb (pšeničný) s tlustými krajíci. Bude lépe nasávat tekutinu a také se nebude trhat.
  • Skořice a vanilková esence slouží pouze na ochucení, můžete je z receptu vynechat úplně. Doporučujeme ale přidat jiné koření, aby tousty dítěti chutnaly.
  • Pokud chcete vytvořit vyváženou snídani nebo svačinu, stačí k toastu přidat oblíbený doplněk ve formě ovoce a mléčného výrobku (např. jogurtu).
  • Chcete-li zvýšit příjem tuků, zkuste toast podávat s oříškovým máslem, smetanovým jogurtem nebo zakysanou smetanou.
  • V některých receptech na sladké pokrmy se můžete setkat s doporučením kokosového oleje jako vhodného tuku. Tento olej je z hlediska výživy považován za nejméně vhodnou volbu z hlediska složení tuků (vysokého obsahu nasycených mastných kyselin). Jeho občasné použití, nebo občasná konzumace potravin s jeho obsahem, ale zdraví neohrozí. Pro pravidelné zařazování do našeho jídelníčku a jídelníčku našich dětí je ale vhodnější volbou například olej řepkový a olivový.
  • Pro děti do jednoho roku nedoporučujeme podávat tousty s medem. Kromě cukrů (riziko zubního kazu) je med pro kojence rizikový z důvodu možné kontaminace bakterií Clostridium botulinum – příčina kojeneckého botulismu.

Nutriční hodnoty

Porce: 100 g toastu | Kalorie: 129 kcal | Sacharidy: 16 g | Cukr: 2,5 g | Bílkoviny: 6 g | Tuky: 5 g | Vláknina: 1 g

Tipy na servírování

  • Pokud se dítě toustu nechce dotknout kvůli textuře, servírujte toust rovnou s vidličkou nebo napichovátky, aby dítě kontakt s povrchem toustu ihned neodradil.
  • Pokud dítě preferuje silně křupavé potraviny, nebojte se toust nechat na pánvi o několik minut déle při nízké teplotě. Z měkkého a křupavého toustu tak uděláme domácí sladký krekr, který ale neztrácí nic ze své nutriční hodnoty.
  • Pokud má dítě obtíže toust rozkousat, zkuste jej nakrájet na drobné kostičky a namočit do mléka. Vytvoříte tak domácí cereálie s mlékem, které se budou dítěti dobře jíst lžící.
  • Vykrojením zajímavého tvaru můžete vzbudit větší zájem dítěte. Je ale nutné si uvědomit, že žádný umělecký výtvor nezaručí zájem dané jídlo ochutnat. Může to být ale první krok jiskry zájmu o něco nového na talíři.