Skvělá snídaně i rychlá svačina pro celou rodinu.
Doba přípravy:
5 minut
Doba vaření
10 minut
Doba celkem:
15 minut
Porce:
5 toastů
Vyzkoušejte náš recept na francouzský toast, ideální volbu pro malé gurmány! Tento toast je oblíbený mezi kojenci i batolaty, nejen pro svou lahodnou chuť, ale také proto, že se snadno drží a jí. Pro rodiče představuje skvělou možnost, jak kreativně doplnit potřebné živiny. Recept je flexibilní, takže ho můžete snadno přizpůsobit podle preferencí vašeho dítěte a podávat tak, aby byl pro něj atraktivní a chutný.
Jaké suroviny budete potřebovat
- 150 ml plnotučného mléka
- 2 vejce
- 1 čajová lžička vanilkové esence (volitelné)
- ¼ čajové lžičky skořice (volitelné)
- špetka soli
- 5 tlustých krajíců chleba, ideálně toastového
- 1 čajová lžička řepkového oleje (nebo jiný tuk na pomazání pánve)
- 300 ml plnotučného mléka
- 4 vejce
- 2 čajové lžičky vanilkové esence (volitelné)
- ½ čajové lžičky skořice (volitelné)
- špetka soli
- 10 tlustých krajíců chleba, ideálně toastového
- 2 čajové lžičky řepkového oleje (nebo jiný tuk na pomazání pánve)
- 450 ml plnotučného mléka
- 6 vajec
- 3 čajové lžičky vanilkové esence (volitelné)
- ¾ čajové lžičky skořice (volitelné)
- špetka soli
- 15 tlustých krajíců chleba, ideálně toastového
- 3 čajové lžičky řepkového oleje (nebo jiný tuk na pomazání pánve)
Postup
- Vezměte si mělkou mísu, do které se vám později podaří namočit krajíce chleba.
- Smíchejte metličkou v míse mléko, vejce, vanilku, skořici a sůl.
- Potřete pánev řepkovým olejem a nahřejte ji na střední teplotu.
- Do umíchané mléčné směsi ponořte plátek chleba a nechte ho z obou stran pořádně nacucat tekutinou.
- Nacucaný plátek chleba vložte na pánev a nechte opéct z obou stran po dobu zhruba 4 minut, dokud není lehce hnědý.
- Servírujte ještě teplé toasty s oblohou dle vlastní volby.
Poznámky
- Zvolte nejlépe bílý toastový chléb (pšeničný) s tlustými krajíci. Bude lépe nasávat tekutinu a také se nebude trhat.
- Skořice a vanilková esence slouží pouze na ochucení, můžete je z receptu vynechat úplně. Doporučujeme ale přidat jiné koření, aby tousty dítěti chutnaly.
- Pokud chcete vytvořit vyváženou snídani nebo svačinu, stačí k toastu přidat oblíbený doplněk ve formě ovoce a mléčného výrobku (např. jogurtu).
- Chcete-li zvýšit příjem tuků, zkuste toast podávat s oříškovým máslem, smetanovým jogurtem nebo zakysanou smetanou.
- V některých receptech na sladké pokrmy se můžete setkat s doporučením kokosového oleje jako vhodného tuku. Tento olej je z hlediska výživy považován za nejméně vhodnou volbu z hlediska složení tuků (vysokého obsahu nasycených mastných kyselin). Jeho občasné použití, nebo občasná konzumace potravin s jeho obsahem, ale zdraví neohrozí. Pro pravidelné zařazování do našeho jídelníčku a jídelníčku našich dětí je ale vhodnější volbou například olej řepkový a olivový.
- Pro děti do jednoho roku nedoporučujeme podávat tousty s medem. Kromě cukrů (riziko zubního kazu) je med pro kojence rizikový z důvodu možné kontaminace bakterií Clostridium botulinum – příčina kojeneckého botulismu.
Nutriční hodnoty
Porce: 100 g toastu | Kalorie: 129 kcal | Sacharidy: 16 g | Cukr: 2,5 g | Bílkoviny: 6 g | Tuky: 5 g | Vláknina: 1 g
Tipy na servírování
- Pokud se dítě toustu nechce dotknout kvůli textuře, servírujte toust rovnou s vidličkou nebo napichovátky, aby dítě kontakt s povrchem toustu ihned neodradil.
- Pokud dítě preferuje silně křupavé potraviny, nebojte se toust nechat na pánvi o několik minut déle při nízké teplotě. Z měkkého a křupavého toustu tak uděláme domácí sladký krekr, který ale neztrácí nic ze své nutriční hodnoty.
- Pokud má dítě obtíže toust rozkousat, zkuste jej nakrájet na drobné kostičky a namočit do mléka. Vytvoříte tak domácí cereálie s mlékem, které se budou dítěti dobře jíst lžící.
- Vykrojením zajímavého tvaru můžete vzbudit větší zájem dítěte. Je ale nutné si uvědomit, že žádný umělecký výtvor nezaručí zájem dané jídlo ochutnat. Může to být ale první krok jiskry zájmu o něco nového na talíři.